Adiunkt stanowisko badawczo-dydaktyczne

Wydział Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych
Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Miejsce: Częstochowa
  • Forma zatrudnienia: umowa o pracę, pełny etat
  • Dziedzina nauk rolniczych
  • technologia żywności i żywienia

Opis stanowiska

Dziekan Wydziału Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych ogłasza konkurs
na stanowisko adiunkta w grupie pracowników badawczo-dydaktycznych
w dziedzinie nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia
(umowa o pracę od dnia 01.11.2023 roku, pierwszy etat)
na Wydziale Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych UJD w Częstochowie

Nasze wymagania

  • artykuły naukowe o zasięgu międzynarodowym, znajdujące się w bazach parametrycznych uznanych przez ministerstwo właściwe ds. szkolnictwa wyższego i nauki lub w przypadku nauk humanistycznych albo prawnych artykuły naukowe znajdujące się w czasopismach o zasięgu międzynarodowym lub ogólnopolskim,
  • aplikowanie w roli kierownika w konkursach na prowadzenie działań naukowych finansowanych ze źródeł zewnętrznych w rozumieniu Ustawy,
  • osiągnięcia w zakresie działalności organizacyjnej, tj. współudział w organizacji konferencji i wydarzeń naukowych ważnych dla rozwoju dyscypliny,
  • organizacja lub udział w różnych formach współpracy międzynarodowej,
  • pozytywna ocena działalności dydaktycznej potwierdzona przez prodziekana właściwego ds. studenckich i dydaktycznych lub posiadanie kompetencji dydaktycznych mających znaczenie dla dyscypliny naukowej reprezentowanej przez pracownika oraz dydaktyki szkoły wyższej w zakresie kierunku, na którym pracownik będzie prowadził zajęcia.
  • posiadać co najmniej stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie: technologia żywności i żywienia;
  • posiadać udokumentowany dorobek naukowy w postaci publikacji naukowych, znajdujących się w bazach parametrycznych znanych przez ministerstwo właściwe ds. szkolnictwa wyższego i nauki;
  • posiadać doświadczenie w pracach zespołów badawczych w ramach projektów naukowych z zakresu technologii żywności i żywienia;
  • posiadać doświadczenie w sektorze rolno-spożywczym zdobyte poza uczelnią;
  • posiadać kompetencje językowe niezbędne do prowadzenia zajęć dydaktycznych w języku polskim i angielskim;
  • posiadać udokumentowany udział w ogólnopolskich i międzynarodowych konferencjach naukowych;
  • dodatkowym atutem będzie posiadanie szkoleń z zakresu bezpieczeństwa żywności;
  • ponadto kandydat powinien zaangażować się w prace badawcze i badawczo-rozwojowe realizowane w Katedrze Dietetyki i Badań Żywności.

Zakres obowiązków

  • -

Dokumenty wymagane do rekrutacji

  • podanie do Rektora
  • kwestionariusz osobowy w przypadku zatrudnienia po raz pierwszy (wg wzoru w załączniku nr 3)
  • odpis dyplomu doktora (co najmniej)
  • wykaz osiągnięć naukowych, dydaktycznych i organizacyjnych (wg wzoru w załączniku nr 4)
  • oświadczenie, że UJD będzie stanowić podstawowe miejsce pracy z dniem zatrudnienia (wg wzoru w załączniku nr 5)
  • deklaracja o dziedzinie i dyscyplinie (wg wzoru w załączniku nr 6)
  • deklaracja o wliczeniu do liczby N (wg wzoru w załączniku nr 7)
  • oświadczenie o nieukaraniu karą dyscyplinarną, o pełnej zdolności do czynności prawnych i korzystaniu z pełni praw publicznych i o niekaralności (wg wzoru w załączniku nr 8)
  • oświadczenie o udostępnieniu danych osobowych (wg wzoru w załączniku nr 9)
  • dodatkowo premiowany będzie wykaz publikacji naukowych zaplanowanych do opublikowania afiliowanych przez UJD (wraz z planowanym miejscem publikacji)

Załączniki

Weź udział w rekrutacji

  • ul. Armii Krajowej 13/15, pok. 8 lub 5
    42-218 Częstochowa