Opis stanowiska
Osoba zatrudniona na stanowisku adiunkta posiada stopień naukowy doktora w dyscyplinie naukowej technologia żywności i żywienia, posiada doświadczenie pedagogiczne, osiągnięcia naukowe i organizacyjne. Realizuje obowiązki dydaktyczne, pracę badawczą, w tym badania w laboratorium HPLC, pisze publikacje naukowe oraz bierze udział w konferencjach naukowych. Uczestniczy w innych aktywnościach naukowo-dydaktycznych dotyczących jednostki, w której jest zatrudniona.
Nasze wymagania
- tytuł doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia
- udokumentowany dorobek naukowy zgodny z profilem jednostki, w postaci publikacji w renomowanych czasopismach naukowych, obejmujący minimum 10 publikacji, posiadających współczynnik wpływu Impact Factor (IF), znajdujących się w bazie Journal Citation Reports (JCR), opublikowanych w latach 2019-2024
- odbycie stażu/stypendium naukowego na zagranicznej uczelni wyższej lub w zagranicznej jednostce badawczej, w łącznym wymiarze co najmniej 5 miesięcy
- umiejętność i doświadczenie w prowadzeniu prac badawczych, dotyczących jakości żywności ekologicznej
- umiejętność i doświadczenie w obsłudze aparatury i sprzętu laboratoryjnego, w tym chromatografu cieczowego (HPLC)
- umiejętność obsługi programów statystycznych, w tym: R, Statistica, Statgraphics, XLSTAT
- biegłość w obsłudze komputera, w szczególności programów pakietu MS Office oraz programów do zarzadzania literaturą naukową
- bardzo dobra znajomość języka polskiego i angielskiego, w mowie i piśmie, w stopniu umożliwiającym samodzielne pisanie publikacji naukowych w tych językach, a także wygłaszanie doniesień na konferencjach naukowych
- umiejętność prowadzenia zajęć w języku wykładowym polskim i angielskim oraz minimum 4-letnie doświadczenie w realizacji zajęć, w tym doświadczenie w nauczaniu zdalnym, z wykorzystaniem platform e-learningowych i Microsoft Teams
- doświadczenie w prezentowaniu wyników badań na konferencjach naukowych krajowych i międzynarodowych
- doświadczenie w organizacji i realizacji projektów naukowych i edukacyjnych oraz doświadczenie we współpracy w międzynarodowych zespołach badawczych
Mile widziane
- kreatywność
- zaangażowanie w planowanie i realizację badań naukowych
- odpowiedzialność, sumienność i pracowitość
- komunikatywność, gotowość do pogłębiania wiedzy
- gotowość do pogłębiania wiedzy, życzliwość i lojalność wobec zespołu, w którym będzie zatrudniony, jak też zainteresowanie tematyką badawczą w zakresie rolnictwa, żywności ekologicznej i analizy żywności
Zakres obowiązków
- realizacja badań naukowych
- prowadzenie zajęć dydaktycznych
- pełnienie funkcji promotora i recenzenta prac dyplomowych, funkcji opiekuna naukowo-dydaktycznego doktorantów
- udział w projektach dydaktycznych i badawczych
- pełnienie funkcji recenzenta lub członka komisji w postępowaniach doktorskich i awansowych na stanowisko asystenta i adiunkta
Dokumenty wymagane do rekrutacji
- podanie o zatrudnienie kierowane do JM Rektora SGGW
- kwestionariusz osobowy
- życiorys
- list motywacyjny
- listy rekomendacyjne
- kopie dyplomów, certyfikatów
- referencje od poprzedniego (ich/pracodawcy(ów)/promotora(ów)
- wykaz opublikowanych prac naukowych
- oświadczenie kandydata (na specjalnym druku), że m.in. spełnia wymogi określone w art. 109 ust. 1 w/w ustawy oraz, że SGGW będzie Jego podstawowym miejscem pracy w rozumieniu w/w ustawy (druki wydaje Dział Spraw Osobowych SGGW)
- klauzula o zgodzie na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby procesu rekrutacji