adiunkt

Wydział Nauki o Żywności
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Miejsce: Olsztyn

Opis stanowiska

Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie zatrudni adiunkta w grupie pracowników badawczo-dydaktycznych. Stanowisko to obejmuje pracę dydaktyczną polegającą na prowadzeniu zajęć ze studentami z zakresu technologii, towaroznawstwa oraz analizy surowców i produktów roślinnych. Do obowiązków kandydata będzie należała również praca badawcza związana z analizą składu chemicznego i przemian zachodzących w produktach i surowcach roślinnych na różnych etapach ich życia. Stanowisko to obejmuje również publikowanie wyników w formie prac badawczych w czasopismach naukowych oraz prezentowanie ich na konferencjach krajowych i międzynarodowych.
Kandydat powinien spełniać następujące kryteria:
• doktorat w dyscyplinie naukowej technologia żywności i żywienia;
• znajomość technik analitycznych, w tym chromatograficznych oraz umiejętność ich wykorzystania w analizie surowców i produktów roślinnych, takich jak oleje roślinne, owoce, warzywa i ziarno zbóż;
• umiejętność analizy statystycznej uzyskanych wyników;
• doświadczenie w kierowaniu projektami naukowymi;
• doświadczenie w prowadzeniu zajęć ze studentami na poziomie akademickim;
• znaczący dorobek naukowy w postaci licznych publikacji drukowanych w czasopismach JCR (min. 100 pkt. MNiSW w tym min. 40 pkt. uzyskane w ciągu ostatnich 5 lat, min. 50 pkt. jako pierwszy autor, min. 60 pkt. w czasopismach z IF);
• osiągnięcia naukowe związane z przetwórstwem, chemią oraz analizą surowców i produktów roślinnych;
• udokumentowane umiejętności posługiwania się aparaturą badawczą, w tym chromatograficzną.

Załączniki