Asystent stanowisko badawcze

Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Miejsce: Poznań
  • Forma zatrudnienia: umowa o pracę
  • Dziedzina nauk rolniczych
  • technologia żywności i żywienia

Opis stanowiska

Realizacja badań naukowych w zakresie analizy żywności oraz procesów fermentacyjnych przyczyni się do zdobycia nowej wiedzy i doświadczenia analitycznego kandydata oraz znacząco zwiększy kompetencje naukowe kandydata w zakresie badań żywności. Podczas pracy w Katedrze Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego, kandydat będzie miał perspektywę wyjazdów na konferencje naukowe, możliwość nauki nowych metod badawczych i analitycznych oraz udziału w projektach naukowych. Prace realizowane w Katedrze Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego umożliwiają rozwój umiejętności oraz kompetencji w zakresie realizacji zarówno nauk podstawowych, jak i badań stosowanych oraz prac wdrożeniowych.

Nasze wymagania

  • • stopień naukowy doktora (nauki rolnicze, dyscyplina technologia żywności i żywienia lub pokrewne),
  • • współautorstwo w co najmniej 10 pracach naukowych opublikowanych w międzynarodowych czasopismach (występujących w bazie Journal Citation Report),
  • • potwierdzenie wpływu publikowanych prac naukowych na rozwój nauki i dyscypliny wyrażone za pomocą indeksu Hirscha, co najmniej 10,
  • • doświadczenie potwierdzone dorobkiem naukowym w prowadzeniu badań dotyczących technologii żywności,
  • • doświadczenie w planowaniu i prowadzaniu eksperymentów dotyczących analizy produktów spożywczych
  • • udokumentowany udział w projektach naukowych
  • • bardzo dobra znajomość obsługi sprzętu komputerowego i programów niezbędnych do analizy wyników naukowych,
  • • znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie.

Mile widziane

  • • wyróżnienia wynikające z prowadzonej działalności naukowej,
  • • komunikatywność,
  • • umiejętność pracy w zespole
  • • zdolności organizacyjne

Zakres obowiązków

  • Realizacja badań naukowych w zakresie analizy żywności oraz procesów fermentacyjnych
  • • poszerzanie wiedzy z zakresu analiz statystycznych wyników badań,
  • • produkcja bioetanolu na bazie surowców alternatywnych,
  • • przygotowywanie i obsługa zajęć laboratoryjnych dla studentów,
  • • prowadzenie dokumentacji związanej z realizacją projektów naukowych,
  • • przygotowywanie projektów oraz publikacji naukowych.

Dokumenty wymagane do rekrutacji

  • • podanie o zatrudnienie adresowane do JM Rektora;
  • • curriculum vitae z informacją o przebiegu pracy naukowo-badawczej i zgodą na przetwarzanie danych osobowych;
  • • dokumentacja potwierdzająca osiągnięcia naukowo-badawcze kandydata;
  • • list motywacyjny;
  • • odpis dyplomu potwierdzający uzyskanie stopnia doktora;,
  • • oświadczenie o akceptacji warunków konkursu obowiązujących w Uniwersytecie;
  • • oświadczenie, iż zatrudnienie w Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu będzie podstawowym miejscem pracy;
  • • zaświadczenie o niekaralności z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie przestępstw określonych w rozdziale XIX i XXV, w art. 189a i art. 207 Kodeksu karnego oraz w ustawie z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii lub odpowiadających tym przestępstwom czynów zabronionych określonych w przepisach prawa obcego.

Załączniki