Adiunkt stanowisko badawcze

Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Miejsce: Poznań
  • Forma zatrudnienia: umowa o pracę, pełny etat
  • Dziedzina nauk rolniczych
  • technologia żywności i żywienia

Opis stanowiska

Realizacja badań naukowych w zakresie chemii żywności oraz metabolomiki przyczyni się do zdobycia nowej wiedzy i doświadczenia analitycznego kandydata oraz znacząco zwiększy kompetencje naukowe kandydata w zakresie badań żywności. Podczas pracy w Katedrze Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego, kandydat będzie miał perspektywę wyjazdów na staże zagraniczne, możliwość nauki nowych metod badawczych i analitycznych oraz udziału w projektach naukowych. Prace realizowane w Katedrze Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego umożliwiają rozwój umiejętności oraz kompetencji w zakresie realizacji zarówno nauk podstawowych, jak i badań stosowanych oraz prac wdrożeniowych.

Nasze wymagania

  • stopień naukowy doktora (nauki rolnicze, nauki biologiczne lub pokrewne),
  • współautorstwo w co najmniej 40 pracach naukowych opublikowanych w międzynarodowych czasopismach (występujących w bazie Journal Citation Report),
  • potwierdzenie wpływu publikowanych prac naukowych na rozwój nauki i dyscypliny wyrażone za pomocą indeksu Hirscha, co najmniej 15,
  • doświadczenie potwierdzone dorobkiem naukowym w prowadzeniu badań dotyczących niecelowanej analizy metabolomicznej
  • doświadczenie potwierdzone dorobkiem naukowym w stosowaniu technik chromatograficznych,
  • doświadczenie potwierdzone dorobkiem naukowym w stosowaniu zaawansowanych metod statystycznych, w tym chemometrii,
  • znajomość technik separacyjnych oraz spektrometrii mas
  • udokumentowane doświadczenie w planowaniu i prowadzaniu eksperymentów żywieniowych dotyczących wpływu diety na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz stan odżywienia,
  • udokumentowane doświadczenie w badaniach klinicznych z udziałem ochotników,
  • kierowanie co najmniej dwoma projektami badawczymi finansowanymi ze środków zewnętrznych
  • udokumentowany minimum 6-miesięczny staż naukowy w jednostkach naukowych poza krajem ojczystym kandydata
  • bardzo dobra znajomość obsługi sprzętu komputerowego i programów niezbędnych do analizy wyników naukowych
  • aktywny udział w konferencjach naukowych
  • biegła znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie.

Mile widziane

  • udział w szkoleniach oraz projektach krajowych i międzynarodowych
  • autorstwo/współautorstwo patentów i zgłoszeń patentowych
  • zdolność organizacyjne
  • umiejętność pracy w zespole
  • komunikatywność
  • zdolność przekazywania wiedzy
  • wyróżnienia wynikające z prowadzonej działalności naukowej

Zakres obowiązków

  • badanie wpływu diety i składników żywności na metabolom
  • niecelowane badania lotnych związków organicznych z wykorzystaniem techniki GC-MS w materiale biologicznym i produktach spożywczych
  • badanie wpływu procesów technologicznych na profil lotnych związków organicznych oraz metabolom w próbkach pochodzących z przemysłu spożywczego
  • badanie wpływu diety i składników żywności na metabolom
  • przygotowywanie projektów oraz publikacji naukowych

Dokumenty wymagane do rekrutacji

  • podanie o zatrudnienie adresowane do JM Rektora
  • kwestionariusz osobowy
  • curriculum vitae z informacją o przebiegu pracy naukowo-badawczej i zgodą na przetwarzanie danych osobowych
  • dokumentacja potwierdzająca osiągnięcia naukowo-badawcze kandydata
  • list motywacyjny
  • odpis dyplomu potwierdzający uzyskanie stopnia doktora
  • zaświadczenie potwierdzające odbycie staży naukowych
  • list referencyjny wystawiony przez samodzielnego pracownika naukowego
  • oświadczenie o akceptacji warunków konkursu obowiązujących w Uniwersytecie
  • oświadczenie, iż zatrudnienie w Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu będzie podstawowym miejscem pracy;
  • oświadczenie o spełnieniu warunków z art. 113 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce

Załączniki

Weź udział w rekrutacji

  • ul. Wojska Polskiego 28; 60-637 Poznań
    Dziekanat Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu