Opis stanowiska
Kandydaci ubiegający się o stanowisko profesora uczelni powinni posiadać:
· stopień naukowy doktora habilitowanego nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia, specjalność technologii mleczarskiej,
· dorobek naukowy w dyscyplinie technologia żywności i żywienia, w szczególności w zakresie technologii mleczarskiej, wskazane w Załączniku nr 4 do Statutu UWM (tabele 5a, 5b) do Statutu UWM
· doświadczenie w prowadzeniu zajęć dydaktycznych na poziomie uniwersyteckim w zakresie technologii serowarskiej oraz projektowania nowych produktów,
· doświadczenie w prowadzeniu zajęć dydaktycznych na poziomie uniwersyteckim w języku angielskim,
· doświadczenie w kształceniu młodej kadry naukowej: promotorstwo w zakończonych lub otwartych przewodach doktorskich,
· dorobek publikacyjny w zakresie technologii serowarskiej, zagospodarowania serwatki, zastosowania procesów membranowych do frakcjonowania składników mleka, projektowania nowych wyrobów,
· doświadczenie w kierowaniu grantami naukowymi,
· udokumentowana współpraca międzynarodowa,
· udokumentowana współpraca z otoczeniem gospodarczym, w szczególności branżą mleczarską,
· odbyte staże w zagranicznych ośrodkach akademickich,
· biegła znajomość języka polskiego,
· biegła znajomość języka angielskiego.