Opis stanowiska
Wymagania:
1. Ukończone studia magisterskie w dyscyplinie technologii żywności i żywienie lub chemia;
2. Doktorat w dyscyplinie technologii żywności i żywienie lub chemia;
3. Znajomość instrumentalnych metod analitycznych (chromatografia gazowa, chromatografia cieczowa, spektrometria mas);
4. Umiejętność przeprowadzania syntezy chemicznej;
5. Dobra znajomość języka angielskiego;
6. Istotny dorobek naukowy, publikacje w czasopismach z listy JCR.
Opis zadań:
1. Synteza chemiczna i enzymatyczna estrów fitosteroli;
2. Identyfikacja oraz oznaczanie ilościowe i jakościowe produktów degradacji fitosteroli i ich estrów technikami chromatografii gazowej, cieczowej i spektrometrii mas;
3. Analiza biodostępności liposomów zawierających fitosterole i ich estry;
4. Badanie termiczno-oksydacyjnej stabilności liposomów z fitosterolami i estrami fitosteroli oraz oznaczanie produktów ich degradacji;
5. Implementacja badanych liposomów do produktów spożywczych i badanie ich stabilności termiczno- oksydacyjnej.