adiunkt – post-doc

Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Miejsce: Poznań
  • Forma zatrudnienia: umowa o pracę
  • Wynagrodzenie: 7600 zł brutto
  • Dziedzina nauk rolniczych
  • technologia żywności i żywienia

Opis stanowiska

Wymagania:

1.      Ukończone studia magisterskie w dyscyplinie technologii żywności i żywienie lub chemia;

2.      Doktorat w dyscyplinie technologii żywności i żywienie lub chemia;

3.      Znajomość instrumentalnych metod  analitycznych (chromatografia gazowa, chromatografia cieczowa,  spektrometria mas);

4.      Umiejętność przeprowadzania syntezy chemicznej;

5.      Dobra znajomość języka angielskiego;

6.      Istotny dorobek naukowy, publikacje w czasopismach z listy JCR.

Opis zadań:

1.      Synteza chemiczna i enzymatyczna estrów fitosteroli;

2.      Identyfikacja oraz oznaczanie ilościowe i jakościowe produktów degradacji fitosteroli i ich estrów technikami                chromatografii gazowej, cieczowej i spektrometrii mas;

3.      Analiza  biodostępności liposomów zawierających fitosterole i ich estry;

4.      Badanie termiczno-oksydacyjnej stabilności liposomów z fitosterolami i estrami fitosteroli oraz oznaczanie                    produktów ich degradacji;

5.      Implementacja badanych liposomów do produktów spożywczych i badanie ich stabilności termiczno-                             oksydacyjnej.

Załączniki