Opis stanowiska
REKTOR
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE
ogłasza konkurs na stanowisko
adiunkt badawczo-dydaktyczny
INSTYTUCJA: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Nauk
o Żywności, Katedra Technologii i Oceny Żywności, ul. Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
MIASTO: Warszawa
STANOWISKO: adiunkt badawczo-dydaktyczny
DZIEDZINA: Nauki rolnicze
DYSCYPLINA NAUKOWA: Technologia żywności i żywienia
DATA OGŁOSZENIA: 08.04.2021 r.
TERMIN SKŁADANIA OFERT: 08.04.2021-22.04.2021 r.
SŁOWA KLUCZOWE: mikrobiologia żywności, technologia mleka, bioaktywne peptydy
w produktach mlecznych, biotechnologia
LINK DO STRONY:
I. Uczelni http://wiadomosci.sggw.pl w kategorii „Oferty pracy”
II. Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego poprzez wypełnienie formularzy ze strony www.nauka.gov.pl/ministerstwo/praca/list-ministra i wysłanie na adres pracawnauce@nauka.gov.pl
III. Komisji Europejskiej w europejskim portalu dla mobilnych naukowców
http://ec.europa.eu/euraxess/index.cfm/jobs/signUpOrganisation z zachowaniem przy logowaniu stosownej nazwy organizacji, np.: Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Institute of Food Sciences
OPIS OGŁOSZENIA:
Osoba ubiegająca się o wymienione stanowisko musi spełniać wymogi określone w art. 113 ustawy z dn. 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. 2018, poz. 1668 z późn. zmianami), w Statucie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Dział VIII Pracownicy SGGW)
Poszukiwany jest kandydat (-tka), który łącznie spełnia następujące wymagania:
· posiada stopień doktora nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia;
· wykazuje znajomość standardowych technik mikrobiologicznych, metod analizy fizykochemicznej mleka i przetworów mlecznych, technik chromatograficznych, technik molekularnych;
· posiada pogłębioną i udokumentowaną wiedzę z obszaru:
– mikrobiologii i technologii mleka w zakresie: technologii produkcji serów podpuszczkowych dojrzewających, twarogów i serów topionych, procesów biochemicznych zachodzących w fermentowanych produktach mlecznych ze szczególnym uwzględnieniem przemian proteolitycznych w serach podpuszczkowych dojrzewających, metod przyspieszania dojrzewania serów oraz zastosowania dodatkowych kultur bakterii mlekowych w serowarstwie, zagadnień związanych z występowaniem bioaktywnych peptydów i innych związków biologicznie aktywnych w produktach mlecznych,
– mikrobiologii żywności w zakresie: występowania patogenów w produktach spożywczych ze szczególnym uwzględnieniem występowania i charakterystyki potencjału genetycznego i chorobotwórczego bakterii z rodzaju Cronobacter,
– biotechnologicznego zastosowania polimerów bakteryjnych jako nośników substancji biologicznie aktywnych;
· posiada impact factor nie mniejszy niż 35,0;
· był uczestnikiem krajowych i zagranicznych konferencji naukowych;
· Posiada minimum 7 lat doświadczenia pracy w jednostce naukowej (instytut, uczelnia wyższa)
· posiada doświadczenie w prowadzeniu zajęć dydaktycznych ze studentami m.in. z zakresu ogólnej technologii żywności, technologii mleka, mikrobiologii i biotechnologii w mleczarstwie, technologii i higieny żywności pochodzenia zwierzęcego, towaroznawstwa żywności, zastosowania kultur starterowych w przemyśle spożywczym, współczesnych technologii w przemyśle spożywczym;
· posiada doświadczenie jako promotor prac dyplomowych (inżynierskich i magisterskich) oraz jako promotor pomocniczy co najmniej jednej rozprawy doktorskiej;
· ma ukończone podyplomowe studia pedagogiczne;
· wykazuje znajomość języka angielskiego w stopniu umożliwiającym samodzielne przygotowywanie publikacji naukowych oraz prowadzenie zajęć dydaktycznych;
· posiada doświadczenie w organizowaniu wydarzeń o charakterze popularno-naukowym;
· był kierownikiem co najmniej jednego projektu naukowego, finansowanego przez NCN;
· posługuje się językiem polskim w stopniu zaawansowanym, umożliwiającym prowadzenie zajęć dydaktycznych ze studentami;
· sprawnie posługuje się komputerowymi programami użytkowymi m.in. MS TEAMs oraz statystycznymi.
Kandydat powinien ponadto wykazywać pozytywne cechy osobowości, przede wszystkim kreatywność, odpowiedzialność, sumienność i pracowitość, gotowość do pogłębiania wiedzy, umiejętność współpracy w zespołach krajowych i międzynarodowych, życzliwość i lojalność wobec współpracowników oraz studentów.
Kandydaci powinni złożyć następujące dokumenty:
1. Podanie o zatrudnienie na ww. stanowisko, kierowane do JM Rektora SGGW,
2. Poświadczony odpis dyplomu ukończenia studiów doktorskich,
3. Kwestionariusz osobowy,
4. Życiorys z uwzględnieniem pracy zawodowej oraz osiągnięć naukowych w tym wykaz publikacji,
5. Niezbędne dokumenty potwierdzające pozostałe wymagania.
6. Oświadczenie, potwierdzające spełnienie wymagań określonych w art. 113 ustawy
z dnia 20 lipca 2018 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2018 r., poz. 1668 ze zm.) wraz z oświadczeniem, że SGGW będzie podstawowym miejscem pracy w rozumieniu w/w ustawy przypadku wygrania konkursu, które można uzyskać w Biurze Spraw Osobowych.
Osoby spoza uczelni składają dodatkowo:
1. Opinię z ostatniego miejsca pracy,
2. Świadectwo pracy lub zaświadczenie o zatrudnieniu.
Miejsce składania dokumentów:
– papierowo: Sekretariat Instytutu Nauk o Żywności, bud. 32, pok. 53, 02-776 Warszawa,
ul. Nowoursynowska 159, nr tel.: 022 5937510 lub elektronicznie: inoz@sggw.edu.pl
Termin rozstrzygnięcia konkursu: 23.04.2021 r.
Informujemy, że odpowiemy tylko na wybrane oferty.
Zastrzegamy sobie prawo zakończenia konkursu wcześniej lub pozostawienia konkursu bez rozstrzygnięcia.
Konkurs ma charakter jednoetapowy.
Prosimy o załączenie następującego oświadczenia:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, w celu uczestnictwa w procesach rekrutacyjnych, zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2018 r. poz. 1000 ze zm.)
Klauzula informacyjna:
Informujemy, iż wszelkie dane osobowe jakie zostaną przekazane przez Pana/Panią w prowadzonym postępowaniu rekrutacyjnym na stanowisko asystenta badawczo-dydaktycznego przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (zwaną dalej SGGW) będą przetwarzane przez SGGW w celu przeprowadzenia wyżej wymienionego postępowania rekrutacyjnego zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE z 2016 r. Nr L 119, s. 1), zwanego dalej RODO. Administratorem Danych Osobowych jest Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, z siedzibą przy ul. Nowoursynowskiej 166, 02-787 Warszawa. Dane osobowe przechowywane będą do czasu zakończenia postępowania rekrutacyjnego prowadzonego przez SGGW. W SGGW powołany został Inspektor Ochrony Danych nadzorujący prawidłowość przetwarzania danych osobowych, z którym można skontaktować się za pośrednictwem adresu e-mail: iod@sggw.pl. Zgodnie z przepisami RODO informujemy, iż posiada Pan/Pani prawo dostępu od SGGW jako Administratora Danych Osobowych do swoich danych, ich sprostowania, przenoszenia i usunięcia oraz ograniczenia przetwarzania danych i wniesienia skargi do organu nadzorczego.